Stappenoverzicht:

Het behalen van een rijbewijs BE/B96 bestaat uit volgende stappen: 

  • Houder rijbewijs B: 

​Om een rijbewijs BE of een rijbewijs B met code 96 te kunnen verkrijgen, moet u al houder zijn van een rijbewijs B. 

  • Geen theorie- examen B:

Om een rijbewijs BE of een rijbewijs B met code 96 te verkrijgen, moet u geen nieuw theorie- examen afleggen 

  • Scholing met een erkende rijschool BE/96

Kiest u voor een praktische scholing met erkende rijschool, dan moet u eerst ten minste 8 uur praktijkonderricht volgen bij een erkende rijschool en houder zijn van een getuigschrift van praktijkonderricht, afgeleverd door deze rijschool. 

Op voorlegging van dit getuigschift van praktijkonderricht, mag u het praktijkexamen afleggen met een voertuig van de rijschool, vergezelfd door de instructeur van de rijschool. 

  • Scholing met vrije begeleiding BE/B96

Kiest u voor een praktisch scholing met begeleider, dan mag u één of twee personen kiezen als begeleider. 

U kan onmiddelijk een voorlopig rijbewijs "model 3" aanvragen bij uw gemeentebestuur. Uw begeleider(s) zal (zullen) vermeld worden op de achterzijde van uw voorlopig rijbewijs. Om een voorlopig rijbewijs te kunnen verkrijgen, moet u een verklaring op eer ondertekenen nadat u de folder over de minimum normen hebt gelezen. Het voorlopig rijbewijs "model 3" is één jaar geldig. 

Eenmaal houder van uw voorlopig rijbewijs, mag u de weg op! Let wel op, u moet altijd vergezeld zijn van ten minste één van uw begeleiders en/of van gebrevetteerde rijinstructeur! U mag max. 2 personen vervoeren, ofwel 1 begeleider en 1 passagier, ofwel 2 begeleiders. 

Na ten minste 1 maand stage, mag u het praktijkexamen afleggen. 

  • Praktijkexamen BE/96

Om het praktijkexamen te mogen afleggen, moet u minimum 1 maand stage hebben doorlopen onder dekking van een voorlopig rijbewijs "model 3" of ten minste 8 uur praktijkonderricht hebben gevolgd bij een erkende rijschool, en ten minste 18 jaar.

Het praktijkexamen bestaat uit 2 proeven: een proef op privéterrein en een proef op de openbare weg. Pas nadat u bent geslaagd voor de proef op privéterrein, kan u worden toegelaten tot de proef op de openbare weg. 

Als u het examen aflegt onder dekking van een voorlopig rijbewijs "model 3", moet u na 2 mislukkingen voor het praktijkexamen 4 uur praktijkdonderricht volgen alvorens u te kunnen aanbieden voor een nieuwe poging. Het voertuig van de rijschool is verplicht vanaf het derde examen. 

*Proef op het terrein:

1. Voorafgaande controles

2. In rechte lijn achteruitrijden 

3. Achteruitrijdend een bocht maken

4. Opstellen tegen een stoep

5. Achteruitrijden tot tegen een laadkaai

6. Koppeling en ontkoppeling van de aanhangwagen.

 

* Proef op de openbare weg:

Nadat u bent geslaagd voor de proef op privéterrein, kan u toegelaten worden voor de proef op de openbare weg gedurende de geldigheid van deze geslaagde proef op privéterrein (1jaar).

Tijdens de proef op de openbare weg moet u vergezeld zijn van één van uw begeleiders of uw instructeur van de erkende rijschool. 

De proef op de openbare weg duurt ongeveer 25 minuten waarbij zal worden nagegaan of u het minimumniveau in rijvaardigheid bereikt en voldoende veiligheidswaarborgen biedt, die nodig zijn om in het verkeer verdere rijervaring op te doen. 

 

Alle informatie over het kiezen van uw begeleider of de proeven kan u terugvinden in het PDF document onderaan terugvinden.

 (Dit PDF document is afkomstig van Goca Vlaanderen). 

 

Bovenstaande informatie komt van: https://www.gocavlaanderen.be/detail-page/categorie-be-b96. Op deze website kan u ook meer informatie terugvinden. 

Wij wensen u veel succes bij het behalen van uw rijbewijs!!!

Beschikbare aanhangwagens:

1. Paardentrailers

- HENRA 2 PAARDS

Eigengewicht: 853 kg 

- Anssems paardentrailer 

Eigengewicht: 778 kg 

- Ifor williams paardentrailer 

Eigen gewicht: 968 kg

Voordelen: Spitse voorkant zodat u alles lang de zijkanten goed kan zien. 

 

2. Plateau aanhangwagen met huif:

- Al 335x180x180 

  Eigengewicht: 638 KG

- Al 450x180x180

  Eigengewicht: 858 KG

Opgelet: Extra gewicht toevoegen!

 

Img 1478
Img 6335

3. Gesloten aanhangwagens: 400x200x210, 400x180x210

Eigengewicht: 

-  Beertje: 978kg

- Hondje: 1063 Kg

 

 

Img 2334